Translate

joi, 28 august 2014

Ocna Sugatag si bisericile de lemn

           Inca o biserica de lemn inchisa .Si era sambata si  chiar vroiam s-o vizitam dar avea lacatul pe poarta.

                Frumos lucrata  , curatenie , steaguri  in tinda , altceva ..... nimic nu va pot zice despre ea
                Vizitati-va tara,fiti romani adevarati , sprijiniti turismul romanesc  si veti gasi lacate la usi .
                Trist dar adevarat


miercuri, 27 august 2014

Biserica de lemn din Rogoz



         Sigur n-ati vazut biserica de lemn Sfanta Paraschiva de la Rogoz  incadrata printre monumentele  Unesco . De gasit am gasit-o, intr-o zi de 16 august 2014 in Tara Lapusului  . Ne-am dus sa vedem si noi de ce-i asa de renumita ?? Am avut o mare surpriza , un mare lacat pus pe usa si cum plouase cu vreo ora inainte nu era nimeni care sa ne spuna ce si cum chiar daca este monument trecut pe toate hartile turistice .
         Asa ca mai multe detalii nu va pot da .
         Peisaje frumoase , sate pitoresti dar ca sa simti pulsul trebuie sa intri in interiorul satelor care fac parte din Tara Lapusului .
        Daca ati ajuns prin zona si era deschisa sa-mi spuneti si mie  . :)
        Cei mai rau ca sunt turisti straini care colinda satele si orasele Romaniei si patesc la fel ca noi .


        

luni, 25 august 2014

Cina ca la mama acasa :)

               Ne-am intors acasa dupa vreo 3 zile de hoinarit prin Maramures  si ni s-o facut  foame  . Daca tot am mancat numai mancaruri bune la Vadu Izei am zis sa facem si noi varianta moldoveneasca a tochiturii  zis si facut , cas framantat si mamaliguta .Am inceput cu digestivul  palinca de la Maramu  si la final ne-am zis  s-o stingem cu un vin rosu  Zinfandel .

              Rosiile si ciusca sunt din gradina  eco  :))))))  cum spun unii  . Palinca de prune in sticla cu ornament de lemn de stejar de la nea Ioan Borlean . Am pus halba langa sticla fiindca mi-am amintit o povestea  spusa de tata "dumnezeu sa-l ierte"  care , cand a mers la Borsa , acum 30 de ani era foarte mirat ca femeile beau palinca cu halba de bere  cot la cot cu barbatii  si mancau slana cu ceapa si branza iute . Strasnice muieri  daca iti tipau una la ureche te dadeau jos .  :)

                        N-am avut la rece vin romanesc dar data viitoare folosim stresinica noastra . O fost bun si asta chiar daca e de pe alte meleaguri

Manastirea Barsana








               La Manastirea Barsana veti gasi manastirea de lemn cu picturi pe lemn dar si un muzeu cu icoane si manuscrise vechi de la 1600  .
               In acest muzeu veti mai gasi si obiecte casnice folosite inca si astazi de gospodarii Maramuresului in treburile de zi cu zi .



                       Intradevar Manastirea de maici Barsana reprezinta icoana de suflet al ortodoxismului maramuresean .
            Am ajuns de Sfanta Maria de 15 august 2014  dupa amiaza la manastire  , destul de aglomerat dar daca ai rabdare poti admira in liniste frumusetile care ti se deschid in fata ochilor.


                                         
                   Ansamblul manastiresc de la Barsana cuprinde Biserica in stil maramuresean, Altarul de vara, Aghiasmatarul, Staretia, Casa Voievodala, Casa maicilor, Casa artistului, Casa duhovnicului, Arhondaricul, Praznicarul cu trapeza, Muzeul de icoane si carte veche Gavril de Barsana, Turnul – clopotnita, Poarta maramureseana, Monumentul funerar.



vineri, 22 august 2014

Un turn , o biserica cu orga , o cetate .... Saschiz



       Un turn , o biserica cu orga , o cetate in Saschiz judetul Mures si am trecut de atatea ori pe langa ea si n-am avut linistea sufleteasca sa putem intra si admira  .
       Nici nu stiti cat mi-am dorit sa intru intr-o astfel de biserica cu orga sa pot vedea de aproape orga , stranele , arcadele gotice . E diferit de bisericele ortodoxe cu care suntem obisnuiti in Moldova .


       De cate ori am mers la Brasov la Biserica Neagra niciodata nu am putut intra si am admirat-o doar de afara fiind intotdeauna  inchisa publicului  .
       Turnul cu ceas al bisericii  evanghelice seamana cu Turnul de la Sighisoara se pare ca are acelasi arhitect  fiindca piesa de pe fatada turnului este in acelasi stil cu cele de pe Turnul cu ceas din Sighisoara




              Sus pe deal se vad ruinele Cetatii Sasesti  despre care se spune ca a fost construita in  sec .XIV lea iar pe una din pietre se vede daltuita data de 1343 si ca avea 6 turnuri si ziduri de 7-9 metri .
             In interior avea o fantana adanca de 60 m iar la capat facea legatura cu un tunel ce  facea legatura intre cetatea de pe deal si centrul Saschizului .


       Dintotdeauna am fost fascinata de satele in care gasesti Biserici fortificate ,stiluri gotice , parca sufletuul ar vrea sa se intoarca mereu acolo si sa vada si sa simta ce s-a mai schimbat cum a evoluat . Cine stie poate intr-o alta viata am trait in acea zona .



             Aici la Saschiz gasesti  la poarta bisericii fortificate dulceata de lapte , gem de agrise , dulceata de rubarba , siropuri de fructe  toate facute de oamenii locului .
           Buna dulceata de lapte ,tare buna .....are gustul caramelelor cu lapte  .Incercati-o .. :)














miercuri, 20 august 2014

De ce ne macelarim traditiile ?

        In trei zile am calatorit prin tot judetul Maramures sa vizitam casele traditionale maramuresene si spre surprinderea noastra nu am gasit prea multe sau ce-am gasit fie sunt ale batranilor , fie sunt ale oamenilor  care au inteles ca trebuie conservate si puse in valoare prin programe turistice , fie cateva care au mai ramas pe ici pe colo iar stapanii sunt ori plecati ori au murit dar sunt foarte deteriorate.
       Multi dintre fii si fiicele satului maramuresean si-au sacrificat traditia si identitatea pentru un pumn de aur.
      Nu stiu daca pumnul acela de aur le-a fost deajuns pentru casa de beton ce si-au construit-o dar sigur daca isi valorificau traditia le-ar fi adus saci de aur .



          S-au vandut si distrus case vechi de lemn de stejar  de 100 -120 de ani , multe dintre ele au ajuns parchet in casele strainilor , altele au ajuns lemne de seminee ,altele au fost stramutate cu totul in alte tari si facute pensiuni de lux ; s-au pierdut ornamentele  de pe case si de pe porti , imbinarile simple si maiastre ale lemnului , sculpturile taranesti valoroase cu elemente tip soare, sfoara , cercul , triunghiul , rombul ,crucea .
        Oare chiar nu stim sa mai cerem arhitectilor sa ne proiecteze o casa autentica romaneasca   ? ? ?
       Am gasit si oameni care mai recupereaza din piesele ramase de la portile maramuresene sau din frumoasele sculpturi din tinda  vechilor case de lemn .
                             

        Nea Ioan Borlean din Vadu Izei, pictor de icoane de sticla faurar al traditiilor si mestesugurilor maramuresene  reface vechea o noua casa de lemn dupa ce a transformat alte doua case in adevarate capodopere  arhitecturale asa cum doar la muzeul caselor din maramures de la Sighet gasesti .
lucrul cel mai important este ca le da viata si le introduce in circuitul turistic , poti locui si te bucura intr-o asemenea casa .
        La dansul in prispa atelierului am gasit sculptate in lemn "Femeia si Barbatul " stalpii casei romanesti .

    
         Si in atelier am gasit minunatele icoane pictate de Nea Ioan  fiecare dintre ele te face sa te conectezi la sufletul pictorului . Sper ca nu s-o supara ca am folosit o poza de pe FB-ul dumnealui dar icoana luata de la dansul e prea mica pentru a-i arata maiestria si frumusetea si indemanarea .
                              
          Langa sopru cu lemne am vazut o laterala dintr-o poarta de lemn veche care nu a mai putut  fi recuperata dar pe care totusi a luat-o acasa si o poti admira in gradina dansului .

marți, 19 august 2014

Copii moroseni in 2014





            De Sfanta Marie am fost la Vadu Izei dupa ce am traversat muntii pe la Borsa prin sosele sparte  am intrat in satele maramuresene .

           Ne-am cazat la Casa Traditionala Borlean  si am dat o tura prin sat unde ne-am intalnit cu niste copii draguti .
        Daca atunci cand am trecut pe langa ei au fost timizi si ne inganau ca niste robotei , la intoarcere au lasat timiditatea deoparte si ne-o rugat sa le facem poze .
        Le-am facut poze si i-am spus unde sa ti le trimit , ai adresa de facebook o spus ca da :) l-am cautat si nu l-am gasit  sa-i trimit pozele .

        O zis ca-l cheama Muntean Andrei si Mihail si ca-i musai sa-i trimit pozele .



               Si-mi povestesc cum si-o  stricat bicicleta ,cum o trantit-o si o spart plasticul de la maner .

                 Puritatea lor si frumusetea lor se simtea in discutia purtata cu ei

         Ea e Andreea si Miruna si are 2 ani ,dar butoneaza smartphone-ul  de spui ca s-o nascut cu el in mana fara suparare
         Mica printesa m-o lasat sa-i fac o poza  , apai ii frumoasa foc ca ziua de Sfanta Marie si mi-am zis sa va povestesc si voua de intalnirea noastra .


joi, 14 august 2014

Cetatea Neamtului istorie veche ,istorie noua

        La inceputul lui august 2014 am vizitat Cetatea Neamtului stiam de vreo 5 ani ca s-a refacut dar deabia acum pasii nostri s-au indreptat spre Targu Neamt .
        Si cum doar zidurile stiu povesti  nu m-a lasat inima sa nu va arat si voua frumusetea locului si povestea celor 19 plaiesi care i-au tinut piept regelui Sobieski si cum au fost ei pacaliti de o epistola falsa si au predat cetatea dusmanului.
        
         Apropo sa stiti ca nimeni nu o sa va spuna ca veti depune ceva efort fizic pana ajungeti sus daca nu aveti antrenament  :)
               Cetatea datata pe la 1395 (poate chiar mai inainte de aceasta data)  a fost ca o poarta fortificata foarte importanta pentru apararea granitelor de vest ale Moldovei si trecatorile Carpatilor Orientali










Megeti si vizitati sigur merita