Translate

luni, 24 februarie 2014

Dragobetele saruta fetele

        Dragobete, Rogovete , Bragovete  sarbatoarea iubirii de vreo 170 de ani incoace .

         Fetelor ati  strans aseara  zapada zanelor sa fiti frumoase tot anul ? ? ? 
 
        Se spune ca imbrăcati in haine  de sărbătoare, fetele si flăcăii se întâlneau în fata bisericii si plecau să caute prin păduri si lunci , flori de primăvară ghiocei,viorele ,tamaioasa.... Dacă se găseau fragi infloriți, acestia erau adunati în buchete si se puneau ulterior în lăutoarea fetelor, timp în care se rosteau
 
"Flori de fraga  
Din luna lui Faur
La toată lumea sa fiu dragă 
Urâciunile să le desparți"

       Pe dealurile din satele romanesti se aprindeau focuri, iar în jurul lor stăteau de vorba fetele si băietii.  La ora prânzului, fetele se întorceau în sat alergând, obicei numit zburătorit, urmărite de câte un băiat căruia îi căzuse dragă. Dacă băiatul era iute de picior si o ajungea, iar fata îl plăcea, îl săruta în văzul tuturor. De aici provine expresia Dragobetele sărută fetele!
          Sărutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an , sau chiar pentru mai mult ,  Dragobetele fiind un prilej pentru a-ti arata  dragostea în fata comunitătii.
        Se mai spune ca Dragobetele era fiul Babei Dochia sau ca  era un  flăcău iubaret  care umbla prin păduri după fetele si femeile care au lucrat în ziua de Dragobete.
        Le prindea si le facea de râsul lumii, atunci când ele se duceau după lemne, flori, bureți ...
        De aici provine răspândita expresie adresată fetelor mari si nevestelor tinere, care îndrăzneau să lucreze în această zi: „Nu te prindă Dragobete prin pădure!”.
       



        

Niciun comentariu: