Translate

marți, 25 februarie 2014

Dulce si bun



  Sweet and good

        
          Saptamana trecuta m-am gandit ca eu n-am facut niciodata in 25 de ani de casatorie  salam de biscuiti.
         Unele gospodine ar rade sigur si s-ar intreba ce fel de gospodina esti de n-ai facut salam de biscuiti atatia ani .     
         Ei , uite nu mai pot eu de parerea altora chiar nu ma stress-ez de asta , am incercat si mi-a iesit fara prea mare oboseala .  
         Am cautat o reteta pe google , am gasit 100 de moduri pe preparare am ales una dintre ele si pana la urma a iesit ceva  dulce si bun .
         Oricum , stati linistiti  nu am respectat reteta in totalitate ca orice bucatar trebuia sa -mi pun amprenta si ca sa-i dau o nota aparte pe langa cacao am topit si ciocolata  si  am pus si niste merisoare uscate in loc de stafide iar  nucile le-am prajit cu un pic de sare  .
        Deci nu trebuie sa fiu master chef si nici nu-mi trebuie sa ma treaca sudorile in fata nimanui  sa ma apuc sa ma pozez sau sa ma filmez cum gatesc si ce gatesc sa va prezint etapele produsului ca e invadat internetul iar de reteta sigur va pot spune ca cea mai buna reteta e ca la mama si bunica acasa  .
       
 Sausage biscuits with chocolate cranberries and Turkish delight
 
         Pofta am avut ca s-a terminat repede . :)

luni, 24 februarie 2014

Dragobetele saruta fetele

        Dragobete, Rogovete , Bragovete  sarbatoarea iubirii de vreo 170 de ani incoace .

         Fetelor ati  strans aseara  zapada zanelor sa fiti frumoase tot anul ? ? ? 
 
        Se spune ca imbrăcati in haine  de sărbătoare, fetele si flăcăii se întâlneau în fata bisericii si plecau să caute prin păduri si lunci , flori de primăvară ghiocei,viorele ,tamaioasa.... Dacă se găseau fragi infloriți, acestia erau adunati în buchete si se puneau ulterior în lăutoarea fetelor, timp în care se rosteau
 
"Flori de fraga  
Din luna lui Faur
La toată lumea sa fiu dragă 
Urâciunile să le desparți"

       Pe dealurile din satele romanesti se aprindeau focuri, iar în jurul lor stăteau de vorba fetele si băietii.  La ora prânzului, fetele se întorceau în sat alergând, obicei numit zburătorit, urmărite de câte un băiat căruia îi căzuse dragă. Dacă băiatul era iute de picior si o ajungea, iar fata îl plăcea, îl săruta în văzul tuturor. De aici provine expresia Dragobetele sărută fetele!
          Sărutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an , sau chiar pentru mai mult ,  Dragobetele fiind un prilej pentru a-ti arata  dragostea în fata comunitătii.
        Se mai spune ca Dragobetele era fiul Babei Dochia sau ca  era un  flăcău iubaret  care umbla prin păduri după fetele si femeile care au lucrat în ziua de Dragobete.
        Le prindea si le facea de râsul lumii, atunci când ele se duceau după lemne, flori, bureți ...
        De aici provine răspândita expresie adresată fetelor mari si nevestelor tinere, care îndrăzneau să lucreze în această zi: „Nu te prindă Dragobete prin pădure!”.
       



        

vineri, 21 februarie 2014

Statui in viatza versus statui din bronz :))


         Mai , mai .... ce sa fie , ce sa fie , doar o mare grozavie  el statuie , eu statuie , eu in viata , el de bronz.
     
         O leoaica cu ochelari langa un soldat in floarea varstei   :)
             
                  
                   
                  
                           Alo , Domnu... , Domnu.....  asta-i proba de divortz :)) cine-i gacica ???  :))


                    








                         
                        Ei joben ,Ce umblai la Mon Jardin ......
                        Hei Tatic ,Cu monoclu erai sic .......  :)


                                 
                                   " Toate-au fost la timpul lor
                                     Ceva exagerat,
                                     Anii au trecut in zbor
                                     Si lumea le-a uitat.
                                     Da , Da"                  (Vremuri - Phoenix)

miercuri, 19 februarie 2014

Doi nebuni , Doi nebuni :)))))))


        Asta vara am intalnit in Alba Iulia orasul in care toate miresele merg in cetate sa-si faca poze  2 bebelaci majori  care se plimbau in niste pampersi improvizati  cu suzete in gura  mi-au adus aminte de versurile unei melodii  " Doi nebuni , doi nebuni "   :) .
 



marți, 18 februarie 2014

Case vechi si totusi noi



       Frumusetea  caselor noastre autentic romanesti cu pridvor de jur imprejurul casei  , verandele  generoase din lemn vopsite in negru sau culoarea cojii de copac cu flori in glastre, de racoarea caselor in toiul verii si de caldura lor in toiul iernii cand ne adunam copii fiind pe la bunici la gura sobei .
            




     




joi, 13 februarie 2014

Pe carari de munte Maria Sa domnul " Porc"

        Pe drumul de la Ciunget ce duce  la Acumularile de ape Galbena si Petrimanu mai sus de  cascada "Apa Spanzurata " de care sigur au auzit doar localnicii din zona si turistii care s-au incumetat sa-si strice masinile sa vada frumosul peisaj , ne-am intalnit cu Maria Sa domnul  "Porc " animal domestic pe carari de munte.
     Ne-am amuzat teribil fiindca trecusem pe langa o casa parasita  unde erau pusi in pridvor o pereche de adidasi rapciugosi , uscati de vreme si cand am vazut porcul pe drum ne-am zis ca a plecat sa-si caute adidasii  :)))))))


marți, 11 februarie 2014

Manastirea si muzeul Cozia

        Cozia  -Sfanta Treime ctitor fondator Mircea cel Batran domnitor al Tarii Romanesti intre 1386-1418 , 




             N-am  mai fost de mult pe Valea Oltului pe la Calimanesti ,din copilarie si dupa un ocolis pe drumuri laturalnice (avusese loc un accident urat pe DN 1 inspre Calimanesti ) am ajuns la Manastirea Cozia .              Aglomeratie  , nervi de pe drum , nervi la parcare , lume pestrita intr-un du-te vino care te nauceste cand tu vrei liniste sa admiri si sa te bucuri de peisaj , copii in tabara profesori insotitori , harmalaie .....
Si uite asa ne-am inceput vizita la Cozia .



      Interesant este si Muzeul de vizitat unde sunt picturi vechi pe lemn si sticla , icoane din secolele 14 -19  care intradevar merita vazute  , scrieri vechi bisericesti  ferecate in metal si pietre pretioase , tiparituri in limba romana cu caractere chirilice , Psaltirea lui Dosoftei in versuri  si bucati din piatra de mormant a lui Mircea cel Batran







                     Cand simti ca ti-ai pierdut identitatea ,  cand simti ca nu mai apartii spiritual acestui loc in care te-ai nascut  merita sa mergi sa vizitezi locuri vechi incarcate de istorie si traditii pur romanesti sa te incarci cu energia pozitiva  emanata de aceste locuri  si sa o iei de la capat  .


joi, 6 februarie 2014

Cetatea Deva in 2013

       Caruta noastra ne-a dus la Cetatea Devei  unde ne-am parcat direct in telecabina ce urca si cobora la  Cetate .
        Cand am ajuns sus , tot mai sus spre cer  :)  am gasit  a mare vanzoleaza se lucra de zor la refacerea cetatii vechi se scotea pamantul care acopera vechea cetate si se restaureaza .O mare de schele , scari dar de acolo de sus poti vedea tot orasul  Deva . Am ramas impresionati de frumusetea  locului  . Cand va fi gata ne vom reintoarce .





























 Si mai impresionati de anuntul cu viperele . :)
 Cat s-a chinuit Viorel sa ma pozeze sub anunt dar tot n-a reusit , hi hi :)




     Din cate am citit    cetatea  Deva este situata pe un deal vulcanic dateaza pe la 1269 , in timpul rascoalei lui Horea,Closca si Crisan proprietarii cetatii au tinut piept iobagilor si motilor din Muntii Apuseni, o perioada a fost parasita ,  pe la 1817 a fost restaurata de imparatul Francisc, in 1848 a fost ocupata de soldatii austrieci  iar  la 1849 a explodat o magazie cu praf de pusca care a distrus cetatea


 Si o Mishutza obosita dupa urcusul scarilor intr-o zi cu arsita torida la ora de varf a dupa amiezei .Nu faceti ca noi veniti pe racoare  :)