Translate

miercuri, 28 august 2013

Brad Muzeul Aurului - Gold Museum

              In Apuseni Mountain in BRAD is the GOLD  Museum who presents exhibits collected for 100 years old.
              The museum also has some archaeological objects in the Brad-Criscior proving the existence of man in this region 5,000 years ago and a gold mining activities for 2000 years.
               
           Daca in vara anului 2012 in luna august cand am fost sa-l vizitam inca nu-si deschisese portile anul acesta am reusit sa vedem exponatele .
            O incantare , o bucurie , o adevarata sursa de invatare pentru tineri si batrani . 







          Mineralogical Collection has over 800 exhibits from all over the world and a showcase presents some  of the minerals that have been identified for the first time in the world in fields in Romania.









marți, 27 august 2013

Dacian Kingdom - Sarmisegetusa Regia Gradistea de Munte

        Sarmisegetusa Regia is the central place of the Dacian kingdom .It is consisted three main parts the fortress,the sacred area and the civilian settlement.
        Beautiful place, full of spirituality, is heard only the rustle of the trees and the song of birds.
        Worth seeing all the Dacian
Castles .


               
 


               Daca ai timp calatorule , viziteaza lacasurile Dacice de la Orastie pline de istorie, de liniste ,de frumos sigur te vei indragosti de aceste locuri si vei reveni  . 
               E timpul sa ne cunoastem istoria , locurile pline incarcatura spirituala , pline de vestigii care asteapta sa fie explorate . In vara asta am vazut ca s-au inceput mai multe lucrari in siturile dacice printre care si la Sarmisegetusa Regia .
              La originea noastra sigur au fost mai intai de toate Dacii si apoi Romanii cine stie poate noile descoperiri arhelogice vor schimba istoria si poate vom afla mai multe despre noi ca popor.
              Exista o diferenta intre cetatea Sarmisegetusa Regia si Sarmisegetusa Ulpia Traiana  colonia construita de Romani .


         Daca ai obosit ai unde sa te odihnesti  :)












joi, 22 august 2013

Fantanele, Cluj story

  
  
       Dupa ce ne-am cazat  la Hotel Bianca noroc de booking-ul asta , am vizitat imprejurimile si am dat de un lac superb  numai bun de facut baie intr-o zi torida , de un baraj , de traseu montan si de o manastire langa Beius  dar si de o poveste destul de trista cum numai la noi se poate intampla.
       De la lume adunate o anume firma de turism au adus un vas de agrement  ultimul racnet  de facut croaziera pe lacul Fantanele si dupa ce au platit bani grei sa-l aduca de la Constanta vreo 80000 Euro, cei  de la Consiliul local au zis in prim faza da aduceti vasul dezvoltam turismul dupa care la nici o saptamna au dat o hotarare cum ca nu mai au voie sa foloseasca vasul pe lac ca face valuri si deranjeaza proprietarii  care si-au construit vile pe malul lacului , vreo 2-3 la numar . Dupa ce firma si-a retras vasul de pe lac si consiliul local si-a anulat hotararea .
       Multi destepti in Consiliul local in loc sa aduca bani la buget  s-au dus pe apa sambetei ...
       Am inteles ca se face partie de schi , deja au inceput defrisarea si pregatirea zonei sper sa nu pateasca si astia la fel ca in cazul vasului de croaziera .
       Ca la noi la nimenea...... Trist ...Frumoasa zona . Foste locatii turistice lasate in paragina ,pacat mare pacat .
       Nu v-am spus Fantanele e mai jos de Belis.






     Ce nu v-am povestit este faptul ca  in aceasta vara nu s-a putut vedea  vedea   turnul bisericii de sub apele acumularii Fantanele.Se spune ca in verile secetoase cand apele se retrag se vad ruinele bisericii din sec XIX construita de primii pastori veniti la Belis. Belisul este atestat pe la 1737 cand ciobanii au gasit in Muntii Gilau un loc favorabil pastoritului  iar pe vremea comunismului  cand a venit o viitura au mutat tot satul pe deal .Biserica situata pe cea mai inalta culme a locului si care putea fi vazute de oriunde te aflai  ,casele ciobanilor ,cimitirul a fost cuprins de ape. Se spune ca daca vrei sa vezi inca picturile pe peretii bisericii iti trebuie costum de scafandru ca sa te scufunzi 30 de metri sub apa . 


 

Am gasit o veche poza pe internet 


marți, 13 august 2013

Fantanele, Cluj un loc vechi dar totusi nou

       Daca anul trecut ne-am hotarat sa ne cunoastem tara mai bine , anul acesta ne vom continua vizitele prin Romania noastra cea de toate zilele cu locuri nepretuite si necalcate decat  de cunoscatori, locuri noi dar totusi vechi cu un viitor potential turistic.
        Un loc in care inca mai vezi desisul padurii , un loc in care padurea virgina  inca nu-si  piarde din stralucire .
        Am plecat din Bacau si dupa numeroase trasee simulate pe calculator ne-am facut o rezervare prin Booking.com la Hotel Bianca in statiunea Fantanele judetul Cluj imediat dupa Belis. L-am gasit usor dupa un drum prin padure prin cheile Bicazului, Lacul Rosu, Praid , autostrada Transilvania , Huedin , Fantanele am dat de frumusete a naturii  un lac superb .
        O zona neexploatata din punc de vedere turistic .Hotelul curat, liniste,se aud trilurile pasarelelor , racoare intr-o zi calduroasa de august cum doar in zonele montane gasesti.
         Pentru o zi ,o saptamana de incarcat bateriile poate sa faci si de ce nu poate si o plimbare cu o barca .