Translate

marți, 15 ianuarie 2013

Mishutza si Caruta culinara

      Ehei  , Mishutza  si tu acuma te-ai apucat de focarit  tocmai de sarbatorile de iarna  ca un an intreg nu ai avut timp si nici sa scrii pe blog n-ai mai avut timp si vii acuma cu povestea .
      Da si nu , sa zicem ca dupa mers la restaurante si pensiuni de sarbatori in care de un Revelion la un Best West .... am facut toxiinfectie alimentara ,iar la restaurant iti trantesc farfuriile pe masa pe banda rulanta  mai mai sa scape de tine  asa ca la sfarsitul anului 2012  am vrut sa stam acasa si am vrut sa gatim sanatos.
      Cum buzunarul n-a fost prea mare am vrut sa cumparam mai putine produse procesate si sa mergem pe la piata ca cautam produse de-ale noastra si sa ne apucam de treaba ca inainte de a aparea supermarketurile si hypermarketurile pe piata noastra  ce mai stateam la cratita si inventam mancaruri care mai de care mai bune si daca stau bine si ma gandesc eram bucatareasa cea viteaza si cu vino-n coace. Mama mea mereu imi spunea iar ai facut  inventii de-ale tale la retete, noutate sa fie .
       Inainte nu prea era cu fotografiatul si cu social media asta n-am prea avut eu timp  nu ca acuma as avea dar printre hartoagele de la birou mai fac o pauza de-o tigara virtuala. Ce sa-i faci daca m-am lasat de ele .
       Tatal meu era specialist la ornat salata boeuf   de fiecare data alt model si la friptura de miel si oaie .
       Wow si acum imi aduc aminte de o petrecere cand le-a servit la invitati carne de oaie facuta la cuptor impanata in usturoi si tinuta in vin vreo 2-3 zile si cum le spus ca-i friptura de caprioara ca unii nu suportau oaia . Sa vezi ce era la gura lor si ce se mai lingeau pe degete pana la radacina lor :)))))))))))) si acum cand imi aduc aminte rad singura .
       Imi aduc aminte bunica Ana facea niste covrigei sarati de Craciun si un cozonac wow nu am mai apucat sa-i iau reteta si uite asa ca m-am apucat de facut semilune sarate ca am gasit ingredientele de covrigei  scrise la repezeala pe un colt de caiet vechi  acum vreo 20 de ani si m-am apucat de treaba numai ca eu am imbunatatit-o am pus si niste seminte de in,dovleac si floarea soarelui si cateva fire de branza.



      Ce-a iesit vedeti si voi .
     
      Bunica Anica facea de Anul Nou  invartita cu branza sau cu nuca depinde cum se nimerea , coapta in cuptorul cu lemne, am pus-o pe mama sa ne faca dar nu i-a iesit asa ca a lui buni dar la anul ar trebui sa-mi incerc si eu norocul poate poate cine stie, voi reusi sa ajung la gustul invartitei din copilarie .
 
      Nu trebuie sa fii masterchef ca sa iasa ceva bun din mainile tale.
      Eu sunt mastercheful familiei mele  carnati am facut , de afumat putin i-am afumat , tort cu ricota si fructe de padure si nuci caramelizate   am facut
      Salate , sarmale, racituri  ,zacusti le fac cu ochii inchisi variante light si variante mai putin light .
    


         

        Imi place sa gatesc ceva bun si sanatos , sunt adepta retetelor care sunt gata in maxim 30 minute , am descoperit amestecurile de condimente indiene pentru pui si miel ies niste mancaruri excelente.        
       Niciodata  nu mi-a trecut prin minte ca scortisoara in amestec cu curry , chimen , nucsoara , usturoi,menta , ardei iute si coriandru verde sau ghimbir ras proaspat si alte ingrediente iti gadila papilele gustative atat de tare in combinatia de pui cu legume sau miel cu legume chiar si la vita .
           Redescoperiti condimentele  menta noastra e excelenta am pus de curand pe cartofi , la carnea de miel , la mazare si le-a schimbat gustul era parca altceva.